Ingrediënten

Algemeen:

  •   4 prei
  •   Olijfolie
  •   Vers gemalen zout en peper

Dressing:

  •   2 rode pepers
  •   3 Roma-tomaten
  •   2 teentjes knoflook
  •   40 gr witte amandel
  •   40 gr witte hazelnoot
  •   2 sneetjes zuurdesembrood
  •   ½ geroosterde rode paprika zonder pitjes
  •   6 eetlepel olijfolie
  •   2 el sherrywijnazijn
  •   Lemon
  •   Gerookte paprikapoeder/piment d’epilette
  •   Vers gemalen zout en peper
  •   1 el platte peterselie

Onderdelen

  •   Mengkommen
  •   WWOO Snijplank
  •   messen
  •   Keukentang
  •   Kookgerei
  •   Microplane rasp
  •   lepels
  •   vliegenmepper

Klaarmaken

  •   Verwarm de WWOO Braai of de Big Green Egg, indirect, tot 220 °C. (Je kunt ook een pan of oven gebruiken.)
  •   Snijd het donkergroene deel van de prei af.
  •   Was de prei zo goed mogelijk en schud ze tot ze zo goed als droog zijn.
  •   Bestrijk de prei met wat olie en zout.
  • Grill de prei direct op de hete en gloeiende kolen, tot ze weer op kleur zijn.
  •   Draai de prei voorzichtig om en zorg ervoor dat ze aan alle kanten gelijkmatig geroosterd zijn.
  •   Zet de prei even opzij om te rusten.
  • Snijd de prei voorzichtig in de lengte door en open ze als een boek.
  •   Verwijder de zachte witte delen van de prei en leg deze op een schoon, voorverwarmd bord.
  •   Bestrooi dit met wat versgemalen peper en zout.

De saus

  •   Verwarm de WWOO Braai of de Big Green Egg, indirect, tot 220 °C.
  •   Rooster de paprika, rode paprika en tomaat boven een open vuur. Zet dit even opzij in een afgesloten bak.
  •   Rooster de noten voorzichtig op middelhoog vuur tot ze licht goudbruin zijn.
  •   Verwijder de schil en de zaden van de noten. En doe de pulp in een keukenmachine of vijzel.
  •   Voeg de afgekoelde noten en knoflook toe aan het vruchtvlees. Maal dit tot een romige massa.
  •   Voeg de citroenrasp en het paprikapoeder toe.
  •   Voeg de azijn en wat citroensap toe. Goed inwrijven.
  •   Voeg het crestless brood toe.
  •   Voeg beetje bij beetje de olijfolie toe tot je een gladde massa krijgt.
  •   Breng op smaak met zout en peper.