Fazant van de BBQ met zuurkool en laurier by Ron Blaauw

Ingrediënten voor 4 personen:

Fazant:

  • 1 stuks fazant hen
  • 300 gr spekblokjes gerookt
  • 4 eelt soja olie
  • 2 tn knoflook, gepeld en geplet
  • 2 dl gevogelte fond
  • Tak rozemarijn, thijm en oregano
  • 2 blad verse laurier
  • 2 dl wild of gevogelte jus
  • Tak rozemarijn, blad laurier en jeneverbesjes

Zuurkool:

  • 750 gr aardappel kruimig
  • 100 gr ganzenvet of roomboter
  • 1 kg zuurkool
  • 130 gr sjalot of witte ui
  • 2 st verse laurier
  • 3 st kruidnagel
  • 1 fles witte wijn (Riesling)
  • 1 mes puntje kurkuma (geelwortel)
  • Verwarm de WWOO Braaimaster, op een indirecte methode voor op 160c. (uiteraard is pan of oven ook goed geschikt)
  • Schil en was de aardappelen. Snij deze in plakken van 1,5cm dik.
  • Smelt in de ovenschaal het ganzenvet. Hou dit apart.
  • Maak in een ovenschaal een klein bed van zuurkool. Leg vervolgens de plakken aardappel op de zuurkool. Verdeel de gesneden ui, kruiden en de overige zuurkool over de aardappel.
  • Schenk vervolgens het ganzenvet en de witte wijn over het gerecht.
  • Sluit het geheel af met bakpapier en alu folie.
  • Laat de schaal in 1,5 uur goed gaar worden en stamp het geheel tot smeuige stamppot.

Fazant:

  • Pareer/ maak de fazant schoon (evt barderen/ bekleden door de poulier met vers spekvet)
  • De fazant in zijn geheel kruiden met zout en peper, ook de binnen zijde.
  • Smeer de fazant in met olie.
  • Vul de buikholte met de knoflook en kruiden.
  • Rooster de Big Green Egg indirect op 180c evt op een kipstandaard/stomer gaar.
  • Dit duurt ongeveer 30 minuten. Als het vlees vrij komt rond het uiteinde van de botjes zal het vlees gaar zijn.
  • Bak in een ovenbakje op de WWOO Braaimaster de spekblokjes goed ui en garneer later hiermee de fazant en zuurkool.
  • Laat het geheel 15 min rusten.

Serveren:

  • Verwarm de gevogelte fond, kook dit in, voeg de jus toe en kook dit nogmaals goed in.
  • Voeg tijdens het inkoken nog wat laurier, jeneverbes en rozemarijn toe.
  • Zeef hierna het geheel.
  • Zout en peper naar smaak toevoegen.
  • Tip van Ron, monteer/ meng voor het serveren een klont boter of bio eendenlever toe aan de saus en meng dit met de staafmixer.
  • Snij de bouten en filets van de fazant. (verwijder het versspek en opbind touw)
  • Trancheer het vlees, schep de zuurkool en serveer het geheel met de saus en de spekjes.

Tip van Ron: gebruik dit karkas en de botjes voor een mooie fond, jus of saus, doe dit in deelbare diepvries ijsblokjeszakje, zodat je deze volgende keer kan gebruiken.

WWOO outdoor kitchen

WWOO is dé buitenkeuken, spa of erfafscheiding van nu. Een WWOO is vrijwel onderhoudsvrij en beschikbaar in lichtgrijs of antraciet beton. Met drie verschillende hoogten en elke lengte die je maar wilt, zijn er talloze opbouw variaties mogelijk, waardoor WWOO in vrijwel elke setting past. Kijk in ons lookbook voor inspiratie met onze vele voorbeelden.

Offerte

Bekijk alle ontwerp mogelijkheden van de modulaire WWOO, plaats de WWOO virtueel in je tuin met onze handige WWOO appOf vraag direct een persoonlijk ontwerp aan via contact@wwoo.nl/ +31 (0)85 4896262