Fazant door Ron Blaauw

Fazant met zuurkool en laurierblaadjes van Ron Blaauw is een prijswinnende combinatie.

Ingrediënten

Fazant

  • 1 fazant
  • 300 gr gerookte spekblokjes
  • 4 el sojaolie
  • 2 teentjes knoflook, gepeld en geplet
  • 2 dl gevogeltebouillon
  • Een tak van rozemarijn, tijm en oregano
  • 2 verse laurierblaadjes
  • 2 dl wild- of gevogeltejus
  • Tak van rozemarijn
  • 1 laurierblad
  • jeneverbessen

Zuurkool

  • 750 gr aardappelschijfjes
  • 100 gr ganzenvet of boter
  • 1 kg zuurkool
  • 130 gr sjalotten of witte ui
  • 2 verse laurierblaadjes
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 fles witte wijn (Riesling)
  • 1 mespunt kurkuma

Onderdelen

  • Mengkommen
  • WWOO Snijplank
  • messen
  • Keukentang
  • Kookgerei
  • Microplane rasp
  • lepels
  • vliegenmepper

Hoe voor te bereiden

  • Verwarm de WWOO Braaimaster, indirect, tot 160 °C. (Je kunt ook een pan of oven gebruiken.)
  • Schil en was de aardappelen. Snijd ze in plakken van 1.5 cm dik.
  • Smelt het ganzenvet in de ovenschaal. Houd dit voorlopig apart.
  • Verdeel een laag zuurkool over de bodem van een ovenschaal. Leg de aardappelschijfjes op de zuurkool. Verdeel de gesneden ui, kruiden en de overige zuurkool over de aardappelen.
  • Schenk vervolgens het ganzenvet en de witte wijn over het gerecht.
  • Bedek de ovenschaal met bakpapier en aluminiumfolie.
  • Laat het gerecht 1.5 uur koken en pureer dan tot je een gladde stoofpot hebt.

Hoe maak je de fazant klaar?

  • Maak de fazant schoon.
  • Kruid de hele fazant (van buiten en van binnen) met peper en zout.
  • Bestrijk de fazant met olie.
  • Vul de buikholte met de knoflook en kruiden.
  • Rooster de fazant op indirecte warmte op 180 °C in de Big Green Egg, of op een kippenstandaard/stomer totdat het klaar is.
  • Dit duurt ongeveer 30 minuten. Als het vlees aan het uiteinde van de botten naar buiten komt, is het vlees gaar.
  • Bak de spekblokjes en ui in een ovenschaal op de WWOO Braaimaster en gebruik het later om de fazant en zuurkool te garneren.
  • Laat het 15 minuten rusten.

Hoe te serveren

  • Verwarm de gevogeltebouillon, laat iets afkoelen, voeg de jus toe en laat weer afkoelen.
  • Voeg tijdens het afkoelen wat laurierblaadjes, jeneverbessen en rozemarijn toe.
  • Zeef de vloeistof.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Snijd de poten en filets van de fazant (verwijder het spek en de stropdas).

Deel dit recept

Recept voor 4 personen

Voorbereiding: 45 minuten

Bereidingstijd: 120 minuten

Producten in dit recept